De nieuwe Contest: sensationeel zeilen
Contact
back to overview

De nieuwe Contest: sensationeel zeilen

Puur Hollandse primeur

Een van de wereldprimeurs tijdens het Yachting Festival in Cannes was de nieuwe Contest 67CS. Een moderne performance cruiser met een opvallend interieur. Nautique stapte aan boord en zeilde een dag mee….

De zon schijnt heerlijk in Cannes als we neerstrijken op het terras van het fameuze café Maritime aan de kade van de Vieux Port. Hier in Cannes is dit oude café aan de haven de place to be voor zeilers. De ouderwetse toog met koperen stangen, vergeelde foto’s van de oude haven in 1924 en een antieke klok met het geluid van de Big Ben zorgen hier steevast voor een nostalgisch tintje. Gelukkig komt onze dampende cappuccino vanochtend uit een blinkend nieuwe Italiaanse machine. Op het terras  ontmoeten we Arjen Conijn van Contest Yachts. Hij is een tevreden man, want de nieuwe Contest 67CS is hier, als primeur op de Cannes Boatshow, met applaus ontvangen. Glimlachend beaamt hij: ‘Ja, we hadden inderdaad een goede show. Iedereen die aan boord kwam van de 67CS was meteen enthousiast. Dat komt natuurlijk ook een beetje door de keuzes van de eigenaar. Deze man is een echte zeiler en dat betekent dat we het schip op performance moesten uitrusten. Verder wil hij vaak zijn familie aan boord hebben. Dat betekent dat er ook comfort en luxe moest zijn. Eigenlijk viel hij meteen voor die mix toen hij de tekeningen en rendering zag van de 67CS. Iets moeilijker werd het toen de eigenaar heel specifieke gedachten bleek te hebben over het interieur. Als jazz-liefhebber wilde hij iets van de sfeer van een gezellige, rokerige jazz-club creëren in de salon. Het liefst met een oude houten café-vloer, maar dat ging onze interieurontwerpers net iets te ver. Het idee werd dus iets afgevlakt en heel mooi vertaald, zodat nu iedereen met een “wow” aan boord stapt. Je zult het zo zien!’

PUUR DESIGN ONDERDEKS Even later stappen we aan boord en de eerste indruk van de 67CS is inderdaad verrassend. Het jacht oogt lang en slank. Dat komt omdat het hele dek mooi vlak is, de gangboorden breed zijn en de opbouw in verhouding laag. Zelfs achter de beide stuurstands loopt het dek nog ver door naar achteren. Daarentegen ligt het centrale deel van de cockpit, zoals op alle Contests, iets verlaagd en daarmee lekker beschut. Ideaal dus om te dineren of te loungen. De dinghy zit verstopt in de ruime garage onder het achterdek waar ook nog plaats is voor de fenders en andere tools. Uiteraard zijn we erg benieuwd naar het spraakmakende interieur en mijn eerste reactie is inderdaad: wow. Een vrij brede, luie trap verbindt het binnen- met het buitengebeuren. De indeling hier is uniek. Het midden van de salon is vrij gehouden en daarmee is een bijzonder ruimtelijk gevoel gecreëerd en een gemakkelijke doorloop naar het voorschip. Aan beide zijden bevindt zich een L-vorige zithoek. Een echte eye catcher is de unieke salontafel in de vorm van de tulp uit het logo van Contest. De eigenaar moet een sigarenliefhebber zijn, want bij nadere beschouwing bevat de ingebouwde humidor een mooie selectie Havana’s. Een donkere houten vloer, lichte houttinten aan de wanden en verschillende met leer beklede, warme accenten geven de ruimte een bijzonder cachet. De eethoek aan stuurboord wordt gecompleteerd met twee designfauteuils. Design-aspecten vind je ook terug in de U-vormige keuken, die twee stappen lager en gedeeltelijk naar bakboord-achter is geplaatst. Spiegels versterken hier het ruimtelijk gevoel en zorgen voor lange zichtlijnen. Een flatscreen, waarop alle systemen aan boord gecontroleerd kunnen worden is boven de kaartentafel aan stuurboord gemonteerd. De luxueuze eigenaarshut bevindt zich over de volle breedte in het achterschip en de interieurontwerpers hebben ook hier hun styling met donker leer en gecapitonneerde kussens consequent doorgevoerd. Vanuit de salon is, aan beide zijden van de mast, een verrassende entree gecreëerd naar het voorschip. De deuren zitten voorbij de mast en daarmee blijkt die doorgang veel meer doordacht dan je op het eerste gezicht ervaart. Zowel aan stuurboord als aan bakboord bevindt zich een identieke gastenhut met tweepersoons bed en elk een eigen badkamer. Via de douche in de bakboord hut (en via een luik in het voordek) is een zeer goed bruikbaar bemanningsverblijf met eigen sanitair in het vooronder bereikbaar.

SNELLER DAN DE WIND Het is business as usual op de Middellandse Zee: je spreekt af om 10 uur, drinkt een cappuccino, gaat aan boord, controleert je boot en vaart langzaam naar buiten. Rond het middaguur komt vanzelf de wind. Even tijd dus voor een lichte lunch met een glas witte wijn of rosé. Daarna wakkert de wind aan en het wordt tijd om de zeilen te trimmen. Vervolgens heb je een heerlijke zeilmiddag! Vandaag houdt de wind zich inderdaad aan die afspraak. We steken van wal en met een druk op de knop rolt het furling grootzeil uit de carbon mast. Nadat, ook elektrisch, de Code Zero is ontvouwen komt het 39 ton wegende zeiljacht in beweging. Bij 5,5 knopen wind varen we 6 knopen. Sneller dan de wind dus!  De grootschoot en de genuaschoten lopen door tot bij de stuurwielen en met zes elektrische lieren is dit grote jacht single handed te zeilen. De beide stuurstands zijn voorzien van flatscreens met alle vaargegevens en de knoppen voor de autopilot zijn hier binnen handbereik. Als de wind aantrekt ruilen we de Code Zero in voor een normale genua en ook tijdens een aantal snelle manoeuvres blijkt de 67 CS verrassend snel en wendbaar.

DE VOLGENDE UITDAGING Een duidelijk trotse Arjen Conijn kijkt alweer uit naar een volgende uitdaging voor de werf: ‘We hebben inmiddels twee exemplaren van de Contest 67CS verkocht en er blijkt hier in Cannes veel belangstelling voor dit model. Het is overigens niet ons grootste schip, want een paar jaar geleden hebben we ook al een 72CS afgeleverd die trouwens ook nog eens prima presteert in de grote internationale regatta’s. De volgende stap voor onze werf heeft zich ook al aangekondigd, want we zijn druk bezig met de bouw van een Contest 85CS!’

SAMENVATTING De Contest 67CS is een buitengewoon geslaagd product van Nederlandse jachtbouw. Het jacht heeft mooie lijnen, uitstekende zeil-eigenschappen en geeft zowel bovendeks als onderdeks een gevoel van luxe en en comfort. Het grote jacht kan met een kleine crew worden gevaren, maar desgewenst is er ook ruimte voor een professionele bemanning. Een bijzonder compliment is op zijn plaats voor het design-team van Wetzel Brown Partners uit Amsterdam. Zij zijn erin geslaagd om met dit out-of-the-box interieur een bijzondere beleving te creëren. Met dit nieuwe jacht bevestigt Contest zijn positie aan de top van de semi-custom markt, de sector waarin ook de werven van Oyster en Hallberg-Rassy hun klanten vinden.

related in the press

28/11/17 Contest 67CS: the bluewater game-changer see article download pdf
09/05/17 Ultramodern zeiljacht met karakter see article download pdf
27/02/17 Contest 67CS: speed and luxury see article download pdf
19/01/17 Contest 67CS Free Jazz see article download pdf
01/12/16 De nieuwe Contest: sensationeel zeilen see article download pdf
29/12/14 Novila plovila Contest 67CS see article download pdf